Dohrana: naše iskustvo i savjeti



Iako mi je ovo drugo dijete, mislim da sam sad više bila u strahu nego kad sam s prvim krenula s dohranim. Sada u moru svega, svakakvih novih metoda, raznih dodataka za jelo, raznih teorija kada treba krenuti ili ne, kažem vam iskreno, nije mi bilo svejedno krenuti, jer nisam znala kako ću se ponovno snaći. Ipak je prošlo skoro 8 godina kad sam zadnji put bila na početku dohrane, ne sjećam se puno toga, znam samo da je jeo sve što sam mu skuhala i da nam je cijela ta priča bila odlična i divna. 
S tim načelom da nam i ova dohrana krene kako treba, polako, postepeno i bez stresa, veselo i s osmijehom na licu, krenuli smo u našu novu avanturu: DOHRANA. 
Možda je važno reći kako ovaj moj malac za razliku od brata nikad nije jeo ništa osim majčinog mlijeka. Ovaj malac je jedan veliki sisoljubac i jako puno voli sisati i jesti što se po njemu može i vidjeti. 
S dohranom smo krenuli nekoliko dana prije navršenih 6 mjeseci, jer po preporuci pedijatrice i po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije do 6 mjeseci djetetova života potrebno je i dovoljno majčino mlijeko. Krenuli smo s voćnom kašicom, pa s povrtnom kašicom. I tako iz dana u dan, postepeno, jedan dan bi jeo par žlica, drugi dan malo više i slično. Ne bih sada opisivala naš raspored hranjenja jer mislim da nije ni važan radije bi podijelila nekoliko savjeta koji mislim da su jako važni i korisni za sve koji kreću u ovu malu veliku avanturu: 

1. Slušaj sebe i svoje dijete. Ne opterećuj se što susjedova mala jede više ili pije vodu kao od šale. Svako dijete je individualno, samo polako i postepeno i krenut će sve na svoje mjesto. Moj malac ne pije vodu na bočicu, kao stariji, već mu dajem iz čaše ili sa slamčicom. Samo treba pronaći način koji odgovara njemu, jer nismo svi isti. 
2. Započni sa sezonskim namirnicama. Mi smo prvo krenuli s onim što smo imali u vrtu: jabuka, kruška, tikvica, mrkva, krumpir, sad je na red došla i bundeva, mahune, mandarina. Mislim da je važno krenuti s lokalnim namirnicama koje možemo nabaviti u našem okruženju. Sada sam mu postepeno uvela i skutu i piletinu koju kupujem na našoj tržnici. 
3. Nemoj kuhati dva ručka, kuhaj za svih isto. Mislim da je važno da pritom i uštedimo vrijeme i istovremeno imamo ručak za svih, samo malo prilagođeni. Ako kuham juhu od bundeve, manji jede isto samo bez začina, samo mu žličicu maslinovog ulja dodam. Ako skuham blitvu i krumpir, samo odvojim sa strane što je za njega. I tako se može sa svima, od pripreme mesa, ribe i slično. 
4. Nastojite jesti svi zajedno. Iako je ovo ponekad teško izvesti tijekom radnih dana, zbog posla i škole, vikendom uvijek jedemo zajedno. Malac je u hranilici s nama i tako ga od malena učimo kada je vrijeme za jelo i da smo svi zajedno. Mislim da je to važno od početka dohrane krenuti, tako smo i sa starijim i nikad nismo imali problema da neće jesti ili da želi jesti u dnevnom boravku. Iako da se razumijemo ponekad i dopustimo da jede u dnevnom boravku, i ne vidim ništa loše u tome. 

5. Hrani ga kako ti želiš i misliš da je najbolje. Ovo je najvažniji savjet koji bih dala svakoj mami, pa i sebi. Zašto? Jer uz sve članke i preporuke koje čitamo i kojima smo okruženi, možemo se lagano pogubiti i biti nesigurni kako krenuti. Mislim da je najvažnije da krećemo s načinom hranjenja, bila to kašica ili po BLW metodi, koji nama odgovara. Važno je da krećemo u nešto što smo sigurni i što nam je zadovoljavajuće. Iako mislim da je važno reći kako možda i nije važno opredijeliti se ni za jedan način hranjena, jer mislim da se može i kombinirati oboje. Recimo ja mu dajem kašicu za jesti, ali isto tako mu dajem da se upozna s teksturom onoga što jede, dajem mu žličicu u ruke, krušku, bananu i slično. Ne morate strogo slijediti pravila, važno je osluškivati i doživjeti kako beba jede i kako raste tako će se i njihove mogućnosti pomicati.
6. Uspostavite rutinu, bit će vam lakše. Mislim da je ovo pravilno jednako važno za bebu i za mamu, jer olakšava svakodnevicu. Kao što beba ima neki ritam spavanja, tako je važno uspostaviti i ritam hranjenja. Iako nije svaki dan isti, i ne morate se opterećivati ako je jedan dan beba sve pojela, a drugi dan samo par žlica. O tome osim rutine ovisi još nekoliko faktora: beba ne bi trebala biti pospana ili pregladna, posebice u početku dohrane kad se tek upoznaje s novom hranom i okusima. Ali ne trebate ni cijelo jutro provesti za štednjakom, pripremite unaprijed lagani obrok ili neku voćku i ponesite u šetnju. 
 
Još jedna važna stvar koju nisam napisala a jednako je važna da ne treba vam nikakav dugačak popis s rasporedom uvođenja namirnica, već sam rekla na početku jedite ono što vam je lako dostupno, lokalno i sezonsko. Naravno ako uvodite neku novu namirnicu, promatrat ćete taj dan i drugi dan da ne bi slučajno bilo nekakvih alergijskih reakcija, i to je to. Nemojte se ograničavati i pratiti točno nekakav raspored drugih ako vama te namirnice trenutno nisu dostupne ili ako bebi ne odgovaraju te namirnice, preskočite, pa se vratite ponovno. Nema odustajanja, mislim da je važno djecu upoznati sa svime, ali postepeno bez žurbe, bez očekivanja ili nametanja. 
Nadam se da sam vam sve napisala nešto korisno i da će vam vaša avantura biti uzbudljiva, jer djeci zasigurno treba biti. Uživajte u hranjenju, uživajte u obrocima s vašom djecom. 




Primjedbe

  1. Odlično si sve napisala! Mislim da je praćenje trendova, tablica i određenih priručnika veliki gubitak vremena i svojevrstan stres. Been there, done that... super se vi snalazite 💪🥰

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. Snalazimo se kako koji dan, nekad jede super, nekad malo manje, ali ne odustajem, bez stresa, kad ne želi, stanemo i to je to. Hvala ti na komentaru. Čitamo se i dalje.

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Otok sreće zvan Vrgada

Da je učitelj biti lako, bio bi to svatko!

Dobar početak godine?