I mama treba godišnji . . .

  Nedjelja je, nakon ručka, vrijeme odmora i tišine. Ne, ako si mama i upravo si završila sa spremanjem nedjeljnog ručka i uspavljivanjem djece. Kako god okreneš jedan mama uvijek imam pune ruke posla i ne zna što bi prije napravila i od kud bi prije krenula. Pročitala sam natpis u našem vrtiću gdje piše da i dijete treba godišnji odmor, misleći na vrijeme ljetnih "praznika" i kako je važno da i djeca odmore od vrtića. Slažem se da i djeca trebaju godišnji odmor kao i svi uostalom, ali kada da jedna mama uzme godišnji odmor?

 Mama ide na godišnji odmor, ali njezine obaveze nikad ne prestaju, zar ne? Ne može ujutro ustati i reći svojoj djeci: "Djeco, mama je na godišnjem, napravite si sami doručak!" Roditeljske obaveze koje inače obavljamo uz naš stalni posao, iste su ako ne i u povećanom omjeru na godišnjem odmoru. Tada se kućanske obaveze povećavaju dvostruko, jer smo svi zajedno i time se češće pere, prlja, briše i posprema i tako u krug. Znam sad zvučim kako se opet žalim, kako opet njurgam kako je "teško biti mama".

 Ne, nije teško biti mama, teško je održati idealnu sliku u društvu da "mama mora imati sve pod kontrolom " i da ako se nekome požališ kako si imao tešku noć ili dan, ispadaš "loša mama" koja se ne zna nositi sa svime što ju čeka. 

  Zašto je tome tako? Zato što je tako nametnuto u društvu, nametnuto je da mama mora mislili na svih i na sve, ali da se nitko ne pita: "Kako je ta mama?" "Treba li joj pomoć?" "Uspije li pročitati knjigu?" "Uspije li odmoriti?" "Uspije li otići na kavu?" Ne, to nije važno, važno je da svima drugima udovolji, a njezine potrebe nisu važne. I to svi griješimo, griješimo od početka, jer ako je mama sretna i zadovoljna, naspavana, odmorna, ispunjena, onda su i svi drugi oko nje sretniji. Kako da se onda jedna mama  odmori na godišnjem odmoru uz djecu i kućanske obaveze? 

Reći ću vam ovako, da sama pronađe vrijeme i stvori ga za sebe. Nisam jutarnji tip, ali sam postala uz dvoje djece koji su ranoranioci, ali često vikendom i dok sam na godišnjem, muž ustaje prvi i radi klincima doručak. Dok si mama priušti dodatne minute za spavanje koje su joj itekako potrebne. Ponekad me dočeka i skuhana kava na stolu i to su neke sitnice zbog kojih mi se čini kao da imam svoj mini godišnji odmor. Što je još za mene godišnji odmor? Za mene je to kada ujutro uspijem uloviti desetak minuta i pročitati knjigu na terasi, dok klinci oko mene igraju se i prave nered. To je kada popijem toplu kavu, a pritom ne radim ništa ostalo po stanu, kao inače dok pijem kavu, ali usput operem suđe ili stavim robu sušiti. Za mene je godišnji odmor kada odem na plažu sa starijim sinom, samo s ručnikom i rezervnim kupaćim kostimom, ili kada idemo svi skupa na plažu, ali mama uspije sama otplivati svoju dionicu do bove (plutača, plovak na moru) i nazad. Za mene je godišnji kada taj dan ne trebam skuhati ručak, jer realno većinu vremena provedem u kuhinji kako god okreneš, posebice na godišnjem odmoru kada su klinci stalno gladni. Za mene je godišnji kada navečer kada svi zaspu pogledam nešto za svoj gušt dok ne zaspem od umora. Odlučila sam svaki dan pronaći vrijeme za sebe odnosno napraviti si svoj "mini g.o.", jer inače postajem nezadovoljna mama kojoj smeta svaka sitnica. Zato ću zanemariti trenutno trčanje i viku po stanu samo kako bih mogla napisati ovaj tekst, jer pisanje također spada u godišnji odmor

I zato kada sljedeći put vidite umornu mamu ili mamu koja je izgubila živce, bila na godišnjem odmoru ili ne, ne osuđujte, imajte razumijevanja. Majčinstvo je poput vožnje roller coaster- a, u jednom trenutku je ushićenje i veselje, a u drugom trenutku strah, galama i plakanje. Jer to je majčinstvo, cijeli paket emocija, milijunmalihsitnica koji te mogu izbaciti iz takta ili jednostavno prezasićenost i opterećenost svime što majčinstvo nosi, stoga je potreban mali predah. I zato uzimate si taj predah kad god je to potrebno, koliko god puta je potrebno, bez opravdanja, bez grižnje savjesti, samo napravite nešto po svom guštu i samo uživajte! Koliko god to kratko trajalo :) 

Ako vam se svidio ovaj moj tekst, podijelite ga i proširite glas jer i mama treba godišnji, barem dok čita ovaj tekst, zar ne? 




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Otok sreće zvan Vrgada

Da je učitelj biti lako, bio bi to svatko!

Dobar početak godine?