Odvikavanje od pelena

 Znala sam da nas ovo ljeto čeka ova pustolovina, ali nismo se htjeli opterećivati time, već sam odlučila da ćemo krenuti kada budemo na godišnjem odmoru. Iako sam mu povremeno znala skinuti pelene i stavljati ga piškiti posebice prije tuširanja, samo da vidi i shvati što to znači. Uvijek mu je to bilo jako zanimljivo i veselio se piškiti. Teta u vrtiću mi je prije ljetnih praznika rekla da je i on počeo tražiti piškiti kada bi njegovi malo stariji vršnjaci tražili ili išli samostalno u zahod. Nisam postavila neki vremenski rok ili kada ćemo točno krenuti s odvikavanjem, željela sam da to prođe ležerno i da prihvati polagano iz dana u dan. 



Prije nego što je krenuo naš dugo očekivani godišnji odmor, kupila sam petnaestak novih gaćica, da ih imamo prije nove pustolovine. Gaćice sam kupila nacrtane na dinosaure, kamione i bagere jer to on najviše voli pa da barem uživa dok ih skidamo i stavljamo nekoliko puta dnevno. Malac još ne priča sve riječi samo nekoliko ali nisam se ni time opterećivala jer sam znala da ćemo mi to uspjeti napraviti, zajedno kao što smo se odviknuli od dojenja tako ćemo se odviknuti od pelena. Kada se malac prehladio i pedijatrica nam je savjetovala da za to vrijeme da ne idemo na kupanje, to nam je bio znak da krenemo s odvikavanjem jer ćemo većinu dana provesti u stanu, pa kad ako ne sada? 


Sjećam se bio je četvrtak i jednostavno sam mu ujutro rekla kako ćemo sada odjenuti gaćice na dinosaure i donijela sam kahlicu (mi ju kući zovemo "tuta") u dnevni boravak. On u početku nije tražio da piški, ali sam ga ja stavljala kad bih mislila da je potrebno i svaki put bi sjeo i popiškio se. I tako smo iz dana u dan isto ponavljali, on najčešće nije tražio da piški ali ja bih ga stavljala ili bih ga pitala ako mu se piški. Isti dan kada smo skinuli pelene, više ih nismo vratili, niti noćnu pelenu nisam stavljala. Navečer bi ga stavila na kahlicu netom prije spavanja i on se ne bi  popiškio do jutra. Zato čim smo otvorili oči odmah bih ga stavila na kahlicu, jer ako ne onda bi mu malo pobjeglo i popiškio se. Naše odvikavanje od pelena još  uvijek traje već punih mjesec dana, i da naravno da se zna dogoditi da se popiški, u početku je to bilo jednom dnevno, sada možda svakih nekoliko dana. Sada je već naučio i tražiti i čak reći: Vigo piški! Mislim da smo dosta uspješni u odvikavanju od pelena, ali ne smatram da smo gotovi , naprotiv naše piški-putovanje tek počinje. 


Sada nekoliko savjeta ako ste i vi ovo ljeto krenuli u pustolovinu ili vas to tek čeka sljedeće ljeto: 


1. Opskrbite se dovoljnim brojem gaćica, vjerujte mi trebat će vam! Kupite najmanje dvadesetak novih gaćica po mogućnosti oslikane s onime što dijete voli. Možda će i to pomoći i olakšati svakodnevno oblačenje i skidanje gaćica. Neka budu šarene i vesele jer njima je sve to novo i moj malac je za razliku od prošle godine počeo jako primjećivati što mu oblačim i jako se veseli kada nosi na sebi nešto što voli. 


2. Krenite s odvikavanjem od pelene, kada vi smatrate da je vrijeme i kada je vaše dijete spremno, a ne zato što vam je netko rekao. Vrlo važno da ni vi ni dijete ne osjeća pritisak, posebno vanjski pritisak ili pritisak okoline. Vi zajedeno odlučujete kada je najbolje vrijeme za to, vi najbolje poznajte vaše dijete. Stoga je odluka samo na vama!


3. Ne odustajte! Mislim da je ovo i najvažnije, jer ako ste krenuli s ovim piški-pustolovinom, nema odustajanja i vraćanja nazad. Nema veze koliko god puta dijete se popiškilo ili ste na rubu živaca, mislim da je najgora solucija vratiti nazad pelene. Ako ste ih skinuli to je razlog jer vjerujte da je vaše dijete spremno, onda ga samo češće podsjetite i budite uporni u tome. 


4. Godine nisu važne! Zaista nije važno s koliko je godina i mjeseci vaše dijete skinulo pelenu, jer je to individualno. Svi će se  prije i kasnije odviknuti od pelene, ne opterećujte se što možda vaše dijete nije spremno, onda radije pričekajte neko vrijeme i onda krenite s odvikavanjem. Nije važno hoće li se dijete odviknuti s dvije godine i pet mjeseci ili s tri godine, stoga se ne opterećujete s time koliko vam dijete ima godina, nego je li spremno za tu pustolovinu. 


5. Malo strpljenje, više upornosti i još više razumijevanje trebat će vam za ovu pustolovinu! Kao uostalom za sve što radimo s djecom. Razgovarajte s djetetom, pripremite ga i pripremite i sebe za sve što vas čeka. Jer jedan dan će biti uspješan, a drugi dan možda neće, i tako u krug. Ali nemojte da vas to obeshrabri, nego budite uporni i dosljedni u odvikavanju od pelena. 



                                                        Do neke nove sljedeće pustolovine!

P.S. Ovo je naše osobno iskustvo! Možda ćete reći kako imamo sreće i kako to da nismo dnevno mijenjali barem nekoliko popišanih gaćica. Iskreno, ne znam ni sama jesmo li imali sreće, jesmo li krenuli baš na vrijeme s odvikavanjem ili možda sljedeći mjesec nam sve krene nizbrdo. Pišite mi u komentarima vaše iskustvo. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Otok sreće zvan Vrgada

Da je učitelj biti lako, bio bi to svatko!

Dobar početak godine?